fbpx
Natisni

Nadgradnja ZD Lenart pridobitev za paciente

11. 02. 10
Ustvarjeno: 10 februar 2011

Večer - Stran: MARIBOR

Nadgradnja ZD Lenart pridobitev za paciente
 
Potreba po posodobitvi delovnih prostorov se po besedah direktorja ZD Lenart kaže že lep čas; investicijo bo v celoti kril občinski proračun
Kot smo že poročali, se bo Zdravstveni dom (ZD) Lenart prihodnje leto še povečal. Razmere v zdravstvu trenutno niso najbolj ugodne, v Lenartu pa so imeli težave z zdravniki že v času prve širitve. "V ZD Lenart smo pred leti veliko sredstev vložili v širitev stavbe zdravstvenega doma, vzporedno pa smo veliko napora vložili tudi v pridobivanje ustreznih kadrov," se spominja direktor zavoda Jožef Kramberger. Nekaj časa je namreč močno škripalo, tako da so imeli v določenem obdobju težave celo pri zagotavljanju urgentne službe. Do danes se je kader na srečo okrepil in to je tudi eden izmed razlogov, zakaj si v ZD Lenart že lep čas prizadevajo za nadzidavo obstoječe stavbe. Prihod avtoceste in gradnja novih stanovanj v Lenartu in v okoliških občinah sta namreč v ustanovo pripeljala tudi nove paciente. "V zadnjih letih smo veliko energije vložili v zagotavljanje ustreznih kadrov, zdaj je prav, da tem kadrom posodobimo prostore za normalno delo," željo po nadgradnji pojasnjuje direktor. In čeprav zdravstvenih delavcev v Sloveniji na splošno primanjkuje, bo širitev zahtevala tudi kakšno dodatno delovno mesto. "Osrednje Slovenske gorice so specifika, saj se z izgradnjo avtoceste tudi hitro veča število prebivalcev, posledično s tem pa tudi število uporabnikov naših storitev," pravi Kramberger. In prav slednjim želijo z dozidavo ponuditi sodobnejše prostore za obisk zdravnikov družinske medicine. Dozidava zdravstvenega doma bo stala dobrih 260 tisoč evrov, naložbo pa bo v celoti kril občinski proračun.

Težave z zasebnimi ambulantami

ZD Lenart so še pred nekaj leti razbremenjevale krajevne ambulante v Benediktu, Cerkvenjaku in pri Sv. Trojici, ki pa so danes vse po vrsti zaprte. Takrat se je tudi na veliko razpravljalo o tem, kako bo z obiskom zdravnikov, ko bo treba na pregled v drugi kraj, in nekateri župani se še zmeraj borijo, da se ambulanta vrne v njihovo občino. Edina, ki je preživela "vihrave" čase in ki v tem obdobju ni zaprla svojih vrat, je ambulanta pri Sveti Ani, zato nas je seveda zanimalo, kje tiči razlog. "V ZD Lenart nismo nikoli imeli težav z zunanjimi ambulantami," pojasnjuje Kramberger, "v vseh ambulantah, razen pri Sveti Ani, pa so občine podelile koncesije zasebnikom." Od lokalnih skupnosti je namreč odvisno, ali bodo dodelile koncesijo zasebnikom ali sklenile pogodbo z zavodom, pri čemer se slednji v vsakem trenutku trudi zagotavljati ustrezno zdravstveno osebje. Da je dejansko tako, lahko sodimo tudi po tem, da delo v ambulanti pri Sveti Ani (pa tudi v domu za starejše Sv. Lenart, kjer je druga zunanja ambulanta) ni nikoli zastalo, medtem ko so zasebne ambulante v drugih krajih, kljub dobremu odzivu krajanov, zaradi pomanjkanja kadra morali zapreti.

TADEJA ŠKERJANC