fbpx
Natisni

Kam gre 30 novih ultrazvokov

15. 10. 05
Ustvarjeno: 05 oktober 2015
Večer - spletno uredništvo, sta
 
Kam gre 30 novih ultrazvokov
 
Za nove ultrazvoke v zdravstvenih domovih pol milijona proračunskih sredstev, ostalih 300.000 evrov bodo krili zdravstveni domovi oziroma občine
Ministrstvo za zdravje bo sofinanciralo nakup 30 novih prenosnih urgentnih ultrazvokov za zdravstvene domove po državi. Za to bo prispevalo nekaj manj kot pol milijona evrov, ostalih 300.000 evrov bodo krili zdravstveni domovi oziroma občine, je razvidno iz vladnih gradiv. Ministrstvo je julija objavilo javni razpis sofinanciranje investicijskih projektov za primarno zdravstveno raven.
Na razpis je prispelo 30 vlog občin, vse izpolnjujejo pogoje. Do novih ultrazvokov bodo prišli v zdravstvenih domovih Gornja Radgona, Murska Sobota, Sežana, Ljutomer, Lendava, Kočevje, Šmarje pri Jelšah, Laško, Metlika, Radlje, Lenart, Tržič, Radeče, Ptuj, Ormož, Ajdovščina, Črnomelj, Kamnik, Slovenska Bistrica, Koper, Ilirska Bistrica, Bled - Bohinj, Litija, Vrhnika, Nova Gorica, Idrija, Tolmin, Trebnje, Škofja Loka in Domžale.
Prenosne urgentne ultrazvoke bodo uporabljali v reševalnih vozilih ter na terenu. Cilj naložbe je, kot navaja ministrstvo za zdravje v gradivih, ki čakajo na potrditev na vladi, povečati kakovost zdravstvene oskrbe v nujni medicinski pomoči. Uporabljali jih bodo predvsem v primerih zastoja srca in oživljanja ter drugih za življenje ogrožajočih stanj, ki zahtevajo spremljanje osnovnih življenjskih funkcij in ukrepanje.