Evropski teden športa v Lenartu

17. 09. 29
Ustvarjeno: 29 september 2017

V okviru Evropskega tedna športa, ki je po vsej Evropi potekal od 23. do 30. septembra smo tudi v Zdravstvenem domu Lenart izvedli dan športnih aktivnosti in na tak način poskušali prebivalce spodbuditi k redni telesni dejavnosti.
V soboto, 23. septembra 2017, smo med 9.00 in 11.00 uro na Poleni organizirali TEST HOJE NA DVA KILOMETRA, hkrati pa smo izvajali še demonstracijo NORDIJSKE HOJE. Skupno število udeležencev je bilo 42 od tega 24 žensk in 18 moških. Srednja vrednost fitnes indeksa je bila zadovoljiva in povprečna - za vso skupino 90 (za ženske 93, za moške pa 86). Pred testom so si udeleženci lahko izmerili krvni tlak in krvni sladkor, po testu pa so se lahko še posvetovali z zdravnikom. Prav tako smo predstavili preventivne programe (Dora, Zora, Svit), ki so marsikomu že rešila življenje.

**Kaj pridobimo s testom hoje?**
Test hoje na dva kilometra je test s katerim pridobimo podatek o kondiciji vsakega posameznika. Namenjen je splošni populaciji od 16-75 let. Izvaja se tako, da vsak dobi svojo štoparico in hitro (kolikor pač zmore) hodi dva notranja kroga na Poleni (2 km). Na koncu mu izmerimo srčni utrip. Vse podatke (višina, teža, starost, spol, čas in srčni utrip) vnesemo v računalniški program in izpiše se nam fitnes indeks na podlagi katerega vam lahko svetujemo pri načrtovanju zdravju prijaznega gibanja ter športne vadbe. Testi hoje so namenjeni spodbujanju telesne dejavnosti.

Na vrh