fbpx Na vsebino

NAVODILA ZA BOLNIKE S PREHLADOM IN GRIPO

OPIS PREHLADA IN GRIPE
PREHLAD
Z besedo prehlad označujemo kratkotrajno vnetje sluznice zgornjih dihal. 
Znaki prehlada so:
- splošno slabo počutje,
- povišana telesna temperatura, 
- glavobol,
- bolečine v žrelu,
- bolečine v sklepih in mišicah,
- slabost v želodcu in včasih tudi bruhanje, 
- zamašen nos in občutek zamašenih ušes, 
- suh, dražeč kašelj.

 

Bolezen traja od 3-5 dni.

GRIPA
Pri gripi so znaki podobni kot pri prehladu, so pa bolj izraženi. Če ste se cepili proti gripi, v tem letu za gripo ne boste zboleli. Lahko pa še vedno zbolite zaradi prehlada, kar pa ne pomeni, da cepljenje proti gripi ni bilo uspešno.

POVZROČITELJI PREHLADA
Povzročitelji prehlada so zelo številni in različni virusi in ne bakterije, kot mnogi mislijo.

PRENOS BOLEZNI
Prehlajen človek s kihanjem in kašljanjem spravlja v zrak veliko kapljic. V njih je nešteto virusov. Z vdihovanjem teh kapljic se prehlad prenaša na druge ljudi.
Zelo pogosto se bolezen prenese tudi preko telesnih stikov, predvsem z rokami. Zato priporočamo, da si v času pogostih prehladov še posebej skrbno umivate roke.

ZAPLETI BOLEZNI
O zapletih bolezni govorimo, če se stanje v petih dnevih ne popravi. Takrat je potreben obisk pri zdravniku. Zapleti so pogostejši pri starejših in slabše odpornih ljudeh. Sicer zdravi otroci in odrasli premagajo bolezen brez večjih težav.

ZDRAVLJENJE
Zaradi blagega poteka bolezni zdravljenje običajno ni potrebno. Zdravimo samo znake bolezni. Obisk pri zdravniku ponavadi ni potreben.

SPLOŠNI UKREPI
Osnova zdravljenja so splošni ukrepi:
- pomemben je nekajdnevni počitek, lahko tudi v postelji, 
- pijte veliko tekočine, predvsem čaja, vitaminskih in drugih toplih napitkov,
- uživajte lahko hrano, če nimate apetita se s hrano ne silite,
- v stanovanju imejte vedno vlažen in topel zrak. Suh in hladen zrak draži žrelo in povzroča suh in dražeč kašelj. Na peč dajte posodo z vodo in na radiatorje vlažilce ali mokro perilo.


ZDRAVLJENJE ZNAKOV PREHLADA
POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA

SPLOŠNA NAVODILA

Povišana telesna temperatura (nad 37 stopinj) ima funkcijo obrambe organizma. Z njo se človek brani pred povzročitelji številnih bolezni, tudi pred prehladom in gripo. Zato ne znižujte povišane temperature za vsako ceno. Znižujte samo temperaturo nad 39 stopinj pri sicer zdravih ljudeh. Pri otrocih, nosečnicah, starih ljudeh ter pri hudo in dolgotrajno bolnih pa jo znižujte, če je porasla nad 38 stopinj.

Redno zračite stanovanje, pijte dosti tekočine, ne oblačite se preveč.

ZDRAVILA
Temperaturo znižujete z zdravili, kot so Aspirin, Lekadol, svečke za otroke in podobno. Dobite jih v lekarni v prosti prodaji.

Običajna doza je:
- dojenčki: 1 svečka do 3x dnevno,
- predšolski otroci: 1 žlička sirupa do 3x dnevno,
- šolski otroci: 2 žlički sirupa do 3x dnevno,
- odrasli: 1 velika žlica sirupa ali 1 tableta do 3x dnevno.

Seveda se morate pri jemanju zdravil ravnati glede na višino telesne temperature. Ponavadi je potrebno vzeti eno dozo zdravila. Če po eni uri temperatura ne pade pod 38 stopinj, vzemite še eno dozo zdravila. Če temperatura dve uri ne pade pod 38 stopinj ali če gre temperatura proti 40 stopinjam, si morate temperaturo znižati z ohlajanjem telesa. Najboljša je voda.

OHLAJANJE Z VODO
Povišano telesno temperaturo lahko znižate z ohlajanjem z vodo vsaj na tri načine:
- telo ohlajajte s hladnimi obkladki, ki jih polagate na celo telo: roke, noge, čelo, prsni koš in trebuh. Ko obkladek ne hladi več, ga zamenjajte z novim hladnim obkladkom. Ni dovolj, če dajete obkladke samo na čelo in zapestja. Preko hladnih obkladkov izgublja telo povišano telesno temperaturo, zato uporabite čim večjo površino telesa. Pri otrocih je najboljše, da ga zavijete v mlačno, oziroma, hladno rjuho in nato še v eno suho rjuho.
- tuširanje z mrzlo vodo.
-kopanje v mlačni vodi. V kad dajte mlačno vodo in nato počasi prilivajte hladno vodo po pol litra. Tako se bo telo ohlajalo skupaj z vodo. Ohlajanje je važno tudi pri otrocih in pri odraslih. Pri tem se ne morete dodatno prehladiti in tudi pljučnice ne morete dobiti.

Ohlajanje z vodo lahko uporabite takoj, že pred uporabo zdravil, predvsem pa, če zdravila niso bila uspešna.

NEKATERE NERESNICE O ZNIŽEVANJU POVIŠANE TEMPERATURE
- Ne priporočamo uporabe rdeče pese, čebule, krompirja, mleka, domačega kisa, listov trpotca in podobnih domačih zdravil. Najprej se boste ohladili s hladno vodo. 
- Odsvetujemo premagovanje prehlada in gripe s pregrevanjem telesa, s pitjem velikih količin vročih pijač in zavijanjem v odeje, da se človek preznoji. Predvsem pa to odsvetujemo pri otrocih in pri starejših ljudeh.

KAŠELJ
SPLOŠNA NAVODILA
Poskrbite za prehoden nos, za vlažen zrak v stanovanju in kašlja bo bistveno manj. Izogibajte se jutranjemu mrazu in megli. Izogibajte se cigaretnemu dimu in vsemu, kar vas draži na kašelj. Tudi poper in sol vam lahko dražita žrelo. Ne pijte gaziranih pijač, ker se penijo in vam preveč dražijo usta in žrelo. Pijte dosti tekočine.

Ob upoštevanju zgornjih navodil, verjetno ne boste potrebovali dodatnih zdravil proti kašlju.

ZDRAVILA
Tudi zdravila proti kašlju dobite v lekarni v prosti prodaji.

NEKATERA ZMOTNA PRIČAKOVANJA
Ne pričakujte obilnega izkašljevanja, kašljali boste samo suho. Gre za vnetje nosu in žrela, obilno izkašljevanje se pojavi pri vnetju spodnjih dihalnih poti in pri pljučnicah.

NAHOD, ZAMAŠEN NOS IN KIHANJE
SPLOŠNA NAVODILA

Pomembno je, da imate nos dobro prehoden. V nosu se zrak segreje, ovlaži in očisti. Če zaradi zamašenega nosu dihate skozi usta, se pojavijo suho žrelo, pekoče bolečine v žrelu ter suh in dražeč kašelj.

ZDRAVILA

Uporabite mazilo ali kapljice za nos.

Kapljice dajte v nos na sledeči način: najprej si nos dobro očistiti v robček, nato se uležite na posteljo, glavo dajte čim bolj nazaj, čez rob postelje. V vsako nosnico dajte po 1-2 kapljici. Če vam pridejo kapljice v žrelo, ste dali glavo premalo nazaj. Dajte glavo še bolj nazaj. Kapljice morajo ostati v nosu. Uporabite jih vsaj tri krat dnevno, največ pet dni.

Pri otroku, ki še ne zna pihniti skozi nos, očistite nos s posebnim sesalcem za nos. Dobite ga v lekarni.

Mazilo vnesete v vsako nosnico in ga nato s stiskanjem nosu enakomerno razmažite po notranjosti nosu. Pomembno je, da kljub mazilu dosežete čim boljšo prehodnost nosu. Mazilo vnesite v nos večkrat na dan, največ pet dni.

BOLEČINE PO KOSTEH, MIŠICAH IN SKLEPIH

SPLOŠNA NAVODILA

To so ponavadi blažje in prehodne bolečine, ki ne zahtevajo posebnega zdravljenja.

ZDRAVILA

Uporabite lahko katero od zdravil, ki smo jih našteli pri zniževanju povišane telesne temperature. Če boste uporabili Aspirin, ga vedno raztopite v vodi ali v čaju.

ANTIBIOTIKI

Antibiotiki so zdravila za zdravljenje bakterijskih bolezni. Prehlad in gripa sta z virusi povzročeni bolezni, zato antibiotik ni potreben. Antibiotik lahko celo poruši občutljivo ravnovesje med bakterijami in virusi v prid virusov in bolezen bo potekala v hujši obliki. Ob uživanju antibiotikov se odpornost ne razvije do popolnosti in prihodnja obolenja lahko potekajo v hujši obliki.

PREPREČEVANJE ŠIRJENJA BOLEZNI
V prvih dnevih bolezni ste najbolj kužni. Zato ostanite doma, pijte dosti tekočine in vzemite zdravila proti bolečinam in proti vročini.

Bolezen se prenaša s kapljicami. Zato ne kihajte, kašljajte in ne sopihajte proti drugim ljudem.

Kadar kihate ali kašljate si pokrijte usta z levo roko. Z desnico se rokujete, tako bo na njej manj virusov ali bakterij, ki so prisotne v »izkihanih« in »izkašljanih« kapljicah.

Prve tri dni ne hodite k zdravniku, ostanite doma, da ne boste okužili drugih bolnikov v čakalnici in zdravstvenega osebja.

KAKO SE OBVARUJETE PRED OKUŽBO?

- zmanjšajte stike z obolelimi ljudmi, predvsem stike z rokami, dotikanje in rokovanje,
- ne dopustite, da bi oboleli ljudje v vas kihali, kašljali ali vzdihovali proti vam,
- v prehladnem obdobju se izogibajte večjih skupin ljudi, kot so: služba, šola, vrtec, avtobus, trgovine, cerkev, zabave, čakalnica pri zdravniku in podobno,
- pijte veliko tekočine, predvsem čaja, vitaminskih in drugih toplih napitkov,
- uživajte lahko hrano, veliko sadja, 
- skrbite za dobro telesno kondicijo,
- v stanovanju imejte vedno vlažen in topel zrak,
- redno zračite stanovanje, 
- izogibajte se jutranjemu mrazu in megli,
- izogibajte se cigaretnemu dimu in vsemu, kar vas draži na kašelj,
- vedno imejte suha in topla oblačila in obuvala, 
- proti gripi se zaščitite s pravočasnim cepljenjem.

NEKATERA DODATNA POJASNILA

KDAJ K ZDRAVNIKU?

Vsekakor ne že prvi dan. Mirno lahko počakate doma tri dni in se držite zgornjih navodil. Če se je stanje pričelo izboljševati, obisk pri zdravniku ne bo potreben. Če pa se stanje ne izboljšuje, se javite pri svojem zdravniku v njegovem ordinacijskem času. Prehlad ni bolezen s katero bi obremenjevali dežurno zdravniško službo. Mirno lahko počakate naslednji dan.

Če ste zaposleni, morate k zdravniku po bolniški list. Ponavadi vas zdravnik dobro pozna in vam bo dal bolniške liste tudi za nekaj dni nazaj. Zato ni potrebno, da ga obiščete že prve dneve, ko imate najvišjo vročino in ste najbolj kužni.

OPRAVIČILO ZA ŠOLO

Če je otrok odsoten iz šole manj kot tri dni, mu lahko napišejo opravičilo za šolo starši. Za daljše odsotnosti dobi otrok opravičilo pri nas.

KDAJ V SLUŽBO, ŠOLO ALI VRTEC?

Ko boste brez vročine. Proti večeru vročina narašča in je zvečer najvišja. Če boste zvečer brez vročine, je tudi naslednjo jutro ne boste več imeli. Zato lahko greste naslednje jutro že v službo, šolo, vrtec in podobno.

Na vrh