fbpx Na vsebino

SAMOPREGLED DOJK

Rak dojke je bolezen, ki najbolj ogroža življenje žensk po svetu in tudi pri nas, saj v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 1000 žensk, 400 jih umre.

Pred to boleznijo si ne smemo zatiskati oči. Prizadevati si moramo za čim večjo osveščenost vseh žensk in zdravstvenih služb, da bi bilo vsem omogočeno zgodnje odkrivanje bolezni ter najsodobnejše zdravljenje in celostna rehabilitacija.

Bolezen ne prizadene ženske le telesno, ampak globoko poseže v njeno življenje, čustvovanje, odnose, vrednote, počutja in razmišljanja. Prvi korak na poti do boljšega življenja z najmanjšimi posledicami, ki jih rak zapušča, je dobra osveščenost žensk, da se dobro poznajo in redno opravljajo samopregled dojk.

 

Zdravje je v rokah vsakega posameznika in vsak lahko zase naredi največ. Pri raku na dojkah je to prav gotovo najbolj pomembno. Od 20. leta naprej si je potrebno vsaj enkrat na mesec pregledati dojke. Ni težko. Naučiš se tehnike samopregleda dojk, določiš si vsak mesec en dan – 10 dan ciklusa, vzameš nekaj minut časa zase in uspeh je zagotovljen. Na ta način spoznaš svoje telo in dvigne se ti samozavest.

Vsaka ženska mora imeti tudi čas zase, če je ta čas namenjen samopregledu dojk je to obenem tudi koristno izrabljen čas. Predvsem naj bi vsaka ženska svoje telo najbolj poznala, spoštovala in ga imela rada. Zavedati se je treba, da začetno znamenje mnogih bolezni lahko odkrijete sami, če jih le poznate in ste nanje pozorni – tudi rak na dojki sodi med takšne bolezni. Resnica je, da se mnogo bolezni začne s težavami, za katere mislimo, da ne pomenijo nič hudega, vendar pa ne smemo biti nikoli prepričani, da morda ne napovedujejo kaj resnejšega. Številni bolniki odkrijejo znake bolezni sami, toda iz strahu pred zdravnikom in zdravljenjem svoje težave prikrivajo in odlašajo toliko časa, da slednjič res morajo na zdravljenje. Takšno odlašanje je dostikrat usodno, zlasti se ne bi smeli obotavljati, če gre za znake, ki bi lahko pomenili raka.

Rak na dojki je izjemen predvsem po tem, ko poleg bolečin z zastrašujočo diagnozo, z vsemi spremljajočimi tegobami, hudo, če ne celo najbolj prizadene žensko dušo. Po izgubi dojke, tega nespornega simbola ženskosti, se začne podirati svet.

A, vendarle. Če znamo in zmoremo iz vsega slabega, kar nas zadene in prizadene, izluščiti tudi kaj lepega, smo našli pramen svetlobe, ko vodi iz temačne izbe. Naposled vsi težimo k sreči. Ta je v nas samih, saj pravijo, da je življenje že samo po sebi sreča.

Priloge:

Potek samopregleda dojk.pdf

Na vrh