fbpx Na vsebino

Povišana telesna temperatura

Normalna telesna temperatura je od 36 do 37 stopinj, v ritki do 37,5 stopinj.
Povišana telesna temperatura je začetni in včasih edini znak številnih bolezni. Pomeni, da se telo bori z infekcijo. Ko temperatura narašča, ima človek mrzlico, ko pada, se poti.
Vročino merimo pod pazduho ali v zadnjem črevesu. Otroku jo najbolj natančno izmerimo v črevesu (ritki). Termometer počasi  in nežno potisnemo v ritko, do globine 2 cm, otroka držimo v položaju za previjanje. Termometra ne potiskamo s silo, držimo ga pri miru in nežno. Takšno merjenje za otroka ne bo obremenilno. Od dobljene vrednosti odštejemo 0,5 stopinj in dobimo realno vrednost telesne temperature.

Zniževanje povišane telesne temperature

Pijte veliko tekočine, ki pa ne sme biti prevroča ali prehladna. Najboljša je tekočina na sobni temperaturi. Pijete lahko navadno vodo, čaje, sadne sokove, slatino brez pen in podobno.
Tekočina je še posebej pomembna pri otrocih. Že ko so zdravi, rabijo več tekočine kot odrasli, ko zbolijo, pa še posebej. Pijejo naj večkrat po malo, preko celega dneva. Če bi popili preveč tekočine naenkrat, bi se jim želodec preveč raztegnil in bi lahko popito tekočino izbruhali. Lahko jim dajete tekočino po žličkah, po deset žličk naenkrat in praktično vsake pol ure.
Priporočamo, da popijete vsaj 1 dl tekočine na kilogram teže na dan (1 liter na 10 kg teže): 
- otroci težki 10 kg naj popijejo 1 liter dnevno,
- odrasli lahko nekoliko manj (0,5 do 1 dl / kilogram / dan) = odrasli težki 70 kg od 3,5 do 7 litrov na dan.

Vročino že imate, ne potrebujete še dodatne. Zato naj bo bivalni prostor primerne temperature, nikakor ne prevroč (največ do 22 stopinj) in z dovolj svežega zraka. Prostor prezračimo vsaj dvakrat dnevno po 15 minut. V tem času naj bo bolnik v drugem prostoru.

Sončna svetloba uničuje povzročitelje bolezni, zato naj bo soba čim svetlejša, s čim več sonca.

V prostoru naj bo dovolj zračne vlage. Lahko si pomagate v vlažnimi brisačami ali rjuhami. Na peč dajte posodo z vodo in na radiatorje vlažilce ali mokro perilo.

Ne oblačite se preveč, tudi za otroke je dovolj samo pižama.

ZDRAVILA
Povišano telesno temperaturo znižujete z zdravili:
- sirupi: Lekadol, Calpol
- tablete: Aspirin, Lekadol
- svečke: Paracetamol   
Običajna doza:
- dojenčki: 1 svečka do 3x dnevno,
- predšolski otroci: 1 žlička sirupa do 3x dnevno,
- šolski otroci: 2 žlički sirupa do 3x dnevno,
- odrasli: 1 velika žlica sirupa ali 1 tableta do 3x dnevno.
Otrokom do 12 leta ne dajemo Aspirina.
Pri jemanju zdravil se morate ravnati glede na višino telesne temperature. Ponavadi je potrebno vzeti eno dozo zdravila. Če po eni uri temperatura ne pade pod 39 stopinj, vzemite še eno dozo zdravila. Če temperatura dve uri ne pade pod 39 stopinj ali če se že od začetka dviguje proti 40 stopinjam, jo morate znižati z ohlajanjem telesa. Najboljša je navadna hladna voda. 
Prej omenjena zdravila dobite v lekarnah v prosti prodaji. Priporočljivo je, da jih imate doma vedno na zalogi, še posebej, če imate otroke. S tem boste sebi in njim prihranili marsikatero nepotrebno pot k zdravniku, predvsem ponoči.

OHLAJANJE Z VODO 
Povišano telesno temperaturo lahko znižate z ohlajanjem z vodo vsaj na dva načina:
- telo ohlajajte s hladnimi obkladki, ki jih polagate na celo telo: čelo, roke, noge, prsni koš in trebuh. Ni dovolj, če dajete obkladke samo na čelo, zapestja in gležnje. Preko hladnih obkladkov telo oddaja povišano temperaturo, zato uporabite čim večjo površino telesa. Ko obkladek ne hladi več, ga zamenjajte z novim hladnim obkladkom,
- kopanje v mlačni vodi: v kad dajte mlačno vodo (sobna temperatura) in nato počasi dolivajte po pol litra hladne vode. Tako se bo telo ohlajalo skupaj z vodo. Ni priporočljivo takoj začeti z mrzlo vodo, ker bi bil to za  telo prevelik šok.  
Oba načina ohlajanja sta primerna tudi za otroke in ostarele. Uporabite ju lahko takoj, že pred uporabo zdravil, predvsem pa, če zdravila niso bila uspešna.

NEKATERE NERESNICE O ZNIŽEVANJU POVIŠANE TEMPERATURE
- ne priporočamo uporabe rdeče pese, čebule, krompirja, mleka, domačega kisa, listov trpotca in podobnih domačih zdravil. Najprej se boste ohladili z navadno hladno vodo,
- odsvetujemo premagovanje prehlada in gripe s pregrevanjem telesa, s pitjem velikih količin vročih pijač, čajev z žganjem in zavijanjem v odeje, da se človek preznoji. Predvsem to odsvetujemo pri otrocih in pri starejših ljudeh,
- pri ohlajanju z vodo se ne morete dodatno prehladiti in tudi pljučnice ne morete dobiti.

Kdaj k dežurnemu zdravniku:
- če je temperatura porasla preko 40 stopinj,
- v primeru vročinskih krčev,
- če se pojavi trd vrat,
- če ima vročino dojenček do 6 meseca starosti,
- če otrok odklanja tekočino.

Kdaj k osebnemu zdravniku:
- velja enako kot za obisk pri dežurnem zdravniku,
- če traja vročina več kot tri dni, 
- če imate ob vročini še druge znake.

Znižujemo jo, če je povišana preko 39 stopinj. Izjeme so otroci, nosečnice, starejši ljudje ter hudo in dolgotrajno bolni, kjer jo znižujemo že, če je porasla nad 38 stopinj. Visoka temperatura lahko pri otrocih povzroči vročinske krče, pri starejših ljudeh pa hudo izčrpanost organizma.

Na vrh