fbpx Na vsebino

Prehlad

Prehlad se kaže s kihanjem, kašljanjem, solzenjem, povišano temperaturo, blažjimi bolečinami v žrelu, mišicah, kosteh in podobno.
Pri prehladu upoštevajte sledeča navodila:
- pijte veliko tekočine, ki pa ne sme biti prevroča ali prehladna. Najboljša je tekočina na sobni temperaturi. Pijete lahko navadno vodo, čaje, sadne sokove, mineralno vodo brez pen in podobno,
- tekočina je še posebej pomembna pri otrocih. Že ko so zdravi, rabijo več tekočine kot odrasli, ko zbolijo, pa še posebej. Pijejo naj večkrat po malo, preko celega dneva. Če bi popili preveč tekočine naenkrat, bi se jim želodec preveč raztegnil in bi lahko popito tekočino izbruhali. Lahko jim dajete tekočino po žličkah, po deset žličk naenkrat in praktično vsake pol ure,


- priporočamo, da popijete vsaj 1 dl tekočine na kilogram teže na dan (1 liter na 10 kg teže):  -  otroci težki 10 kg naj popijejo 1 liter dnevno,
-  odrasli lahko nekoliko manj (0,5 do 1 dl / kilogram / dan), = odrasli težki 70 kg od 3,5 do 7 litrov na dan. 
- v stanovanju imejte vedno vlažen zrak, na peč dajte posodo z vodo in na radiatorje vlažilce ali mokro perilo,
- počitek: bodite doma, ne hodite iz hiše, da ne boste sami bolj zboleli in da ne boste še drugih okužili,
- prehoden nos: nos redno čistite in uporabite kapljice za nos (glej spodaj), 
- redno zračite stanovanje, izogibajte se jutranji megli, cigaretnemu dimu, mrzlemu zraku in podobno,
- izogibajte se pijač, ki dražijo žrelo. To so vse peneče pijače in mrzle pijače,
- izogibajte se hrane, ki draži žrelo. To je premrzla ali prevroča hrana in trda hrana. Škoduje hrana z veliko paprike, soli, popra in drugih močnih začimb,
- vzemite zdravila proti povišani telesni temperaturi in proti bolečinam (glej pod točko 1.)

Kihanje in kašelj ponavadi ne zahtevata zdravljenja.

Vzdrževanje prehodnosti nosu
Pomembno je, da imate nos prehoden. V nosu se zrak segreje, ovlaži in očisti. Če zaradi zamašenega nosu dihate skozi usta, se pojavijo suho žrelo, pekoče bolečine v žrelu ter suh in dražeč kašelj.

ZDRAVILA
Uporabite mazilo, kapljice ali pršilo za nos. V lekarni lahko dobite Mazilo za nos, Mazilo proti prehladu in številne kapljice in pršila za nos. Za odrasle priporočamo Operil, Benil, in podobno, za otroke pa Operil P in kapljice fiziološke raztopine. 
Kapljice in pršilo dajte v nos na sledeč način: najprej si nos dobro očistite, nato se vležite na posteljo, glavo dajte čim bolj vznak, čez rob postelje. V vsako nosnico dajte po 2-3 kapljice. Če vam pridejo kapljice v žrelo, ste dali glavo premalo nazaj. Dajte glavo še bolj nazaj. Kapljice morajo ostati v nosu, ker dosežejo samo tam svoje najboljše delovanje. Kapljice dajte v nos vsaj tri krat dnevno, največ pet dni. 
Kapljice in pršila nosu ne čistijo ampak ga ohranijo prehodnega. Nos si morate očistiti sami. Pri otrocih, ki še ne znajo pihniti skozi nos, uporabite sesalec oz. “pumpico” za nos. Dobite jo v lekarni. Šele v očiščen nos jim dajte kapljice ali pršilo na enak način kot odraslim.
Mazilo vnesete v vsako nosnico in ga nato s stiskanjem nosnic enakomerno razmažite po notranjosti nosu. Pomembno je, da kljub mazilu dosežete čim boljšo prehodnost nosu. Mazilo vnesite v nos večkrat na dan, največ pet dni.

SOPARE
Dihalne poti lahko ohranjate prehodne tudi zvdihovanjem navadnih ali zdravilnih sopar. Lahko uporabite navaden krop, ali pa dajte v vrelo vodo kamilice, morsko sol ali katero od olj, ki jih dobite v lekarni.  
Pravilna tehnika vdihovanja sopar: najprej očistite nos in si dajte kapljice. Počakajte nekaj minut, da kapljice primejo, da se zamašeni nosni hodniki odprejo oziroma razširijo. V tem času si pripravite pol litra kropa in v krop dajte zdravilno sol, morsko sol, kapljice eteričnega olja ali kaj podobnega. Nato se nagnite nad soparo in si glavo prekrijte z brisačo. Zaprite oči, ker vam sopara draži oči, zaprite tudi usta, da boste dihali samo skozi nos. Vdihujte do 15 minut, trikrat dnevno.  
Veliko lažje boste vdihovali zdravilne sopare, če boste uporabili nastavke, ki jih dobite v lekarni skupaj z nekaterimi eteričnimi olji.

Kako preprečiti prenos bolezni na druge ljudi:
večina bolezni se prenaša s kapljicami, z rokami in s priborom. Zato skrbite za redno osebno higieno, v druge ljudi ne kihajte in ne kašljajte.

Kdaj k dežurnemu zdravniku:
- obisk pri dežurnem zdravniku NI potreben, tudi osebnega zdravnika vam zaradi prehlada ni potrebno obiskati.

Na vrh